1. Kirjastot

Tietokantaan pitää luoda kirjastot. Se onnistuu Ylläpito -> Kirjastot -> Uusi kirjasto

Kuvakaappaus kirjaston lisäyslomakkeesta Kuvakaappaus kirjaston lisäyslomakkeesta jatkuu

Kirjaston tunnus

Yksilöivä tunnus, jossa ei kannata käyttää erikoismerkkejä tai ääkkösiä. Tunnusta ei pysty muuttamaan jälkikäteen.

Perinteisesti tunnus on muodostettu niin, että se alkaa ns. kuntaosiolla ja päättyy toimipistetunnukseen. Esim. Oulun pääkirjasto OUPK, jossa OU-viittaa Ouluun ja PK pääkirjastoon. Tässä muodostustavassa on omat hyvät puolensa, pystyy esimerkiksi raporteilla hakemaan tietyn kunnan kirjastoja alun perusteella (OU%), mutta huonona puolena on se, että jos kirjastoyksikkö muuttaa nimensä tai siirtyy toisen kunnan alaisuuteen, niin lyhenne ei enää vastaa kunta tai nimitietoa.

Tällä hetkellä Finna muodostaa organisaatio-fasetissa kunta/kirjastotason kirjastolyhenteen perusteella.

Nimi

Kirjaston nimi. Tätä pystyy muokkaamaan myöhemminkin.

Osoiterivit

Kirjaston lähiosoite.

Kunta

Tähän kirjataan postitoimipaikka. Englanniksi sana on City, jota käytetään muussakin yhteydessä kuntaan viittaavana, joten sanaa ei ole voitu suomentamaan postitoimipaikaksi.

Osavaltio

Ei ole Suomessa tarpeellinen tieto.

Postinumero

Kirjaston postinumero.

Maa

Voi halutessaan kirjata, mutta ei välttämätön.

Puh.

Kirjaston puhelinnumero.

Faksi

Tähän voi kirjata faksin numeron tai käyttää luovasti ja kirjata esim. keskitetyn asiakaspalvelun numeron, jos se on eri kuin kirjastopisteen oma numero.

Sähköposti

Tähän laitetaan noreply@koha-suomi.fi, koska sähköpostiviestit lähetetään Koha-Suomen/Bittigurun sähköpostipalvelimelta Koha-Suomen nimissä.

Vastausosoite

Tähän voi kirjata kirjaston oman sähköpostiosoitteen, jolloin asiakkaan vastaus tulee kirjaston osoitteeseen.

Palautusosoite

Tämä jätetään joko tyhjäksi tai laitetaan noreply@koha-suomi.fi. Tässä olevan osoitteen domain (eli @-merkin jälkeinen tieto) pitää olla sama kuin Sähköposti-kentässä olevassa osoitteessa. Jos ne ovat erit, sähköpostipalvelut tulkitsevat herkästi viestin roskapostiksi tai huijaukseksi.

SMTP-palvelin

Annetaan olla oletus-vaihtoehto.

URL

Tähän voi kirjata kirjaston tai verkkokirjaston osoitteen halutessaan. Ei tule automaattisesti näkyviin mihinkään, mutta voi käyttää hyväksi mm. viestipohjissa.

Verkkokirjaston tiedot

Tämä kenttä koskee Kohan omaa verkkokirjastoa, joka ei ole käytössä. Ei tarvitse täyttää.

IP-osoite

Tällä voisi rajata pääsyn tähän kirjastoon tiettyyn ip-osoitteeseen tai aliverkkoon. Rajaus ei ole tarpeellinen.

MARC-yhteisökoodi

ISIL-tunnus. Ei tarvitse täyttää, koska kuvailu tehdään erilliseen TäTi-tietokantaan.

Muuta

Lisätietokenttä, ei tarpeellinen.

Noutopaikka

Tällä asetuksella valitaan, onko kirjastoyksikkö varausten noutopaikka vai ei. Asetus vaikuttaa sekä virkailijaliittymään että Finna-verkkokirjastoon. Jos kirjaston määrittää ei-noutopaikaksi, niin virkailijat eivät pysty ohittamaan asetusta.

Julkinen

Liittyy Kohan omaan verkkokirjastoon, joka ei ole käytössä. Ei tarpeellinen.

2. Kirjastoryhmät

Kirjastoryhmillä voi kirjastoja voi ryhmitellä eri tarpeiden mukaan esim. hakuryhmiin, kellutusryhmiin, yms. Kirjastoryhmät määritellään Ylläpito -> Kirjastoryhmät

OKM-tilastoja varten pitää perustaa ryhmä, jonka nimekkeessä mainitaan OKM. Esim. TUU_OKM. Tyypillisesti ryhmään lisätään yhden kunnan kirjastoyksiköt.

Uusi ryhmä tehdään Lisää ryhmä -painikkeella. Kun ryhmä on luotu, voi siihen lisätä kirjastoja Lisää kirjasto -nappulalla. Toiminnot-nappulan takaa voi lisätä alaryhmän, muokata ryhmän tietoja tai poistaa ryhmän. Alaryhmän tarvetta kannattaa harkita tarkkaan.

Pop-up-ikkuna, jossa voi lisätä kirjastoryhmän

Nimeke

Ryhmän nimi. Tieto on pakollinen, mutta sen voi muuttaa myöhemmin.

Kuvaus

Ryhmää voi kuvailla halutessaan, esim. mihin tarkoitukseen se on.

Ominaisuudet

  • Rajoita muihin ryhmiin kuuluvien pääsyä tämä ryhmän asiakkaisiin -> Ei tarpeellinen.
  • Käytä verkkokirjaston hakuryhmille -> koskee Kohan omaa verkkokirjastoa, ei tarpeellinen
  • Käytä virkailijaliittymän hakuryhmille -> tällä ryhmän saa näkymään tiedonhaussa kirjasto-rajausten osiossa.
  • Paikallinen varausryhmä -> tätä toimintoa ei ole vielä testattu.
  • Paikallinen kellutusryhmä -> tällä voi määrittää ryhmään kuuluvien kirjastojen aineiston kellumaan ryhmään kuuluvissa kirjastoissa.

3. Nidetyypit

Jotta mitään voisi lainata, pitää määritellä nidetyypit, koska laina- ja maksusäännöt perustuvat niihin. Nidetypit kuvaavat teoksen laina-aikaa ja myöhästymismaksuja, jotka perustuvat kimpan/kirjaston käyttösääntöihin, joten jokaisella Koha-kimpalla on hieman erilaiset nidetyypit. Toki yhteneväisyyttäkin on. Yleisiä nidetyyppejä on mm. “28 vrk” tai “28 vrk lastenaineisto”.

Laina- ja maksusääntöjä voi tehdä kirjaston, asiakastyypin ja nidetyypin mukaan. Nidetyyppejä luodessa kannattaa siis miettiä, minkälaisia laina-aikoja ja myöhästymismaksuja tarvitsee olla, kuinka monta lainaa saa olla kerralla, tarviiko automaatilla tehdä lajitteluja nidetyypin (joka mäpätään sip-materiaalityypiksi), tarvitseeko pystyä tekemään nidevarauksia.

Alla esimerkkinä OUTI-kirjastojen nidetyypit:

14 vrk - AV : 14VRK (AV-aineistolle, joissa laina-aika on 14 vrk)

14 vrk - 2 lainaa : 14VRK2LA (Konsolipeleille, joissa laina-aika on sama kuin muulla AV-aineistolla, mutta lainamäärä on rajoitettu kahteen)

14 vrk - 40 snt/pv : 14VRK40SNT (Lyhytlainoille, joilla laina-aika on 14 vrk, mutta päivittäinen myöhästymismaksu on korkeampi kuin AV-aineistolla)

14 vrk - LN - AV : 14VRKLN (Lasten AV-aineisto, jolla laina-aika 14 vrk. Lastenaineistosta ei mene päiväkohtaista myöhästymismaksua, joten sitä varten tarvitaan oma nidetyyppi)

14 vrk - LN - 2 lainaa : 14VRKLN2LA (Lasten konsolipeleille. Muuten sama kuin yllä oleva vastaava, mutta ei mene päiväkohtaista myöhästymismaksua)

28 vrk : 28VRK (Yleisin nidetyyppi, jolle on määritetty laina-ajaksi 28 vrk ja myöhästymismaksuksi 15 snt/pv. Nidevaraukset eivät sallittuja verkkokirjastossa.)

28 vrk - AV : 28VRKAV (AV-aineistolle, joissa laina-aika on 28 vrk. Nämä pitää saada palautusautomaatilla lajiteltua muusta 28 vrk-materiaalista erilleen, minkä vuoksi oma nidetyyppi)

28 vrk - Lehti : 28VRKLEHTI (Aikuisten lehdille. Näille pitää pystyä tekemään nidevarauksia verkkokirjastossa, minkä vuoksi oma nidetyyppi)

28 vrk - LN : 28VRKLN (Lasten aineisto yleislaina-aika. Näistä ei saa mennä päiväkohtaista myöhästymismaksua, minkä vuoksi erillinen nidetyyppi 28 vrk:sta)

28 vrk - LN - AV : 28VRKLNAV (Lasten aineiston 28 vrk:n AV-aineiston nidetyyppi, joista ei saa mennä päiväkohtaista myöhästymismaksua)

28 vrk - LN - Lehti : 28VRKLNLEH (Lasten lehtiaineistolle oma nidetyyppi, koska ei saa mennä päiväkohtaista myöhästymismaksua ja pitää pystyä tekemään nidevarauksia verkkokirjastossa)

7 vrk - 1 laina : 7VRK1LA (Pikalainat/Sarjakortit, joilla laina-aika 7 vrk, lainamäärä 1 kpl ja myöhästymismaksu 40 snt/pv)

Ei lainata : EILAINATA (Ei lainattavan materiaalin nidetyyppi, joille määritetty lainamääräksi 0)

Oppimateriaalipalvelut : OPPIMATER (Oulun koulukirjaston Oppimateriaalipalvelujen tarvitsema nidetyyppi. Muuten koulukirjaston niteet ovat lasten aineiston nidetyypeillä)

4. Auktorisoidut arvot

Auktorisoituja arvoja voi käyttää Kohan eri osioissa esim. alasvetovalikoissa. Ne ovat siis valmiita “listoja”, joita halutaan käytettävän vapaan tekstin sijaan. Kaikki arvot ovat pääsääntöisesti kaikille kirjastoille/asiakastyypeille käytettävissä, mutta ne voidaan rajoittaa myös käytettäväksi tietyillä kirjastoilla tai asiakastyyypeillä. Alla listattuna tärkeimmät:

agelevel

agelevel-luokalla ja sen arvoilla luodaan tiedonhakuun mahdollisuus rajata hakua elokuvan ikärajan mukaan. Luokan nimi on sama kuin ikäraja-indeksin nimi.

AUTOMTYPE

AUTOMTYPE-luokka on luotu asiakasmäärettä AUTOTYPE-varten, jolla taas voi määrittää SIP2-tunnuksiin, minkä tyyppinen automaatti on kysessä. Eli onko se lainausautomaatti, palautusautomaatti, lainaava ja palauttava vai ovikone. Tämä luokka on rajoitettu käytettäväksi vain asiakastyypille AUTOM/AUTOMAATTI

BOR_NOTES

BOR_NOTES-luokan arvoilla voi luoda valmiita viestipohjia, jotka näkyvät, kun asiakkaalle lisää viestin.

CCODE

CCODE eli kokoelmakoodi. Tämän arvon voi määrittää niteelle. Näistä ei ole tehty Koha-Suomen laajuista yhteistä päätöstä, mutta monestikin kokoelmat ovat esim. Jännitys, Fantasia, Romantiikka yms.

DAMAGED

DAMAGED-luokan arvot näkyvät niteen ylläpidossa Vahingoittunut/Varattavuus-rivin valikossa. Tätä arvoa käytetään hieman luovasti estämään niteiden jääminen kiinni varauksiin. Arvoina voi olla esim. “Saatavana, ei varattavissa” ja “Saatavana oppilaille, ei varattavissa”. Vaikka jonkin nidetyypin määrittäisi “ei varattavaksi”, niin Koha noudattaa sitä vain varatessa, ei silloin kun varaukset jäävät palautettaessa kiinni. Eli jos tietueella on osa niteistä varattavia ja osa ei-varattavia, pystyy tietueeseen tekemään varauksia ja ilman damaged-tilaa niteet myös jäävät kiinni varauksiin. Lisäksi pitää laittaa järjestelmäasetukseen AllowHoldsOnDamagedItems vaihtoehto “Älä salli”.

LOC

LOC-luokkaan määritetään niteiden hyllypaikat (eli osastot). Hyllypaikoista ei ole Koha-Suomen kimppojen yhteistä päätöstä, mutta yleisiä ovat mm. Aikuiset, Lapset (tai Lapset ja nuoret), Musiikki, Lehdet, jne. Hyllypaikat ovat kaikille kirjastoyksiköille yhteiset, mutta kuten muutkin auktorisoidut arvot, ne voidaan tarvittaessa rajoittaa käytettäväksi vain tietyille kirjastoille.

LOST

LOST-luokassa on niteiden kadonnut-arvot.

MTYPE

MTYPE-luokassa on tietueiden aineistotyypit, jotka vastaavat Finnan materiaalityyppejä. Arvo on kytketty MARC-kenttä 942c.

Koha-Suomen pääkäyttäjäryhmän 23.2.2021 ja 2.3.2021 päättämät aineistotyyppien tunnisteet (1.11.2021 lisätty VIDEOPELI ja LAUTAPELI korvaamaan KONSOLIP):

Finna-materiaalityyppi MTYPE Selite
Article ARTIKKELI Artikkeli
Atlas ATLAS Atlas
BluRay BLURAY Blu-ray
BookSection KIRJANOSA Kirjan osa
Book KIRJA Kirja
Braille BRAILLE Braille
CDROM CDROM CD-ROM
CD CD CD
ChipCartridge PIIRIKOT Piirikotelo
Drawing PIIRROS Piirros
DVD DVD DVD
eBook EKIRJA eKirja
Electronic ELEKTRON Elektroninen
Journal ALEHTI Aikakauslehti
Kit MONIVIES Moniviestin
Manuscript KASIKIRJ Käsikirjoitus
Map KARTTA Kartta
Microfilm MIKROF Mikrofilmi
MusicalScore NUOTTI Nuotti
MusicRecording MUSATAL Musiikkitallenne
Newspaper SLEHTI Sanomalehti
NonmusicalCassette PUHEKAS Kasetti, puhe
NonmusicalCD PUHECD CD, puhe
NonmusicalDisc PUHELEVY Äänilevy, puhe
NonmusicalRecording PUHETAL Äänitallenne, puhe
OnlineVideo EVIDEO eVideo
Painting MAALAUS Maalaus
Photo VALOKUVA Valokuva
PhysicalObject ESINE Esine
Print MUUPAINATE Muu painate
Serial KAUSIJULK Kausijulkaisu
Slide DIA Dia
SoundCassette AANIKAS Äänikasetti
SoundDisc AANILEVY Äänilevy
SoundRecording AANITALL Äänitallenne
TechnicalDrawing TYOPIIR Työpiirustus
VideoCassette VIDEOKAS Videokasetti
VideoDisc VIDEOLEVY Videolevy
Video VIDEO Video
TapeCartridge NAUHAKAS Nauhakasetti
DiscCartridge OPTINEN Optinen levykasetti
TapeCasette DATKAS DAT-kasetti
TapeReel MAGNEETTI Magneettinauha
FloppyDisc LEVYKE Levyke
Filmstrip RAINA Raina
Transparency KALVO Kalvo
Collage KOLLAASI Kollaasi
Photonegative NEGATIIVI Valokuvanegatiivi
Flashcard KORTTI Sana- tai kuvakortti
Chart KAAVIO Kaavio
MotionPicture ELOKUVA Elokuva
SensorImage KAUKOKART Kaukokartoituskuva
VideoCartridge VIDEOSILM Videosilmukkakasetti
VideoReel VIDEOKELA Videokela
Collection KOKOELMA Kokoelma
SubUnit SARJANOSA Sarjan osa
ContinuouslyUpdatedRecource PAIVITTYVA Päivittyvä julkaisu
Other MUU Muu aineisto
VideoGame VIDEOPELI Videopeli
BoardGame LAUTAPELI Lautapeli

NOT_LOAN

NOT_LOAN-luokassa on niteen Ei lainata -arvot. Arvot voivat olla miinus- tai plusmerkkisiä. SkipHoldTrapOnNotForLoanValue-järjestelmäasetuksella määritetään, mitkä ei-lainata-arvot estää varausten kiinni jäämisen. TrapHoldsOnOrder-järjestelmäasetuksessa määritetään, ovatko miinusmerkkiset arvot varattavissa.

REPORT_GROUP ja REPORT_SUBGROUP

REPORT_GROUP ja REPORT_SUBGROUP -luokissa määritetään, minkä nimisiä välilehtiä näkyy Tallennetuissa raporteissa. Näitä voi luoda myös suoraan raportti-osion kautta.

SIP_MEDIA_TYPE

SIP_MEDIA_TYPE-luokassa on lueteltuna SIP-mediatyypit, jotka välittyvät SIP2-viestissä automaatille. Näiden perusteella voidaan tehdä esim. lajitteluja automaatin ohjelmistossa. Standardi on vanha, joten vaihtoehtoja ei ole kovin kummoisia. Nämä on kytkettävissä Kohan nidetyyppeihin niiden ylläpidossa.

SUBLOC

SUBLOC-luokka eli niteen hyllytarkenne. Tämä on Koha-Suomen oma lisäys. Hyllytarkenteista ei ole Koha-Suomen kimppojen laajuista päätöstä ja niitä onkin käytetty hyvin eri tavoin. Niissä voi olla saman tyyppisiä arvoja kuin kokoelmissa tai esimerkiksi Koulukirjastojen kirjastoyksiköiden nimiä.

TOIMITTAJAT

TOIMITTAJAT-luokka on aisapari AUTOMTYPE-luokalle eli tällä voi määrittää SIP2-tunnukseen, mikä toimittajan automaatista on kyse. Tämä arvo on rajoitettu vain asiakastyypille AUTOM/AUTOMAATTI.

5. Asiakastyypit

Koha-asiantuntijaryhmä on päättänyt yhteiset asiakastyypit 27.3.2017.

Lyhenne/Tunnus Selite Huomautus
HENKILO Henkilöasiakas  
LAPSI Lapsiasiakas  
YHTEISO Yhteisöasiakas  
VIRKAILIJA Kirjaston työntekijä Tätä käytetään vain käyttäjätunnuksena, ei käytetä kirjastokorttina. Henkilökunnalla pitää olla erikseen kirjastokortti-tunnus.
KAUKOLAINA Kaukolainakirjasto  
KOTIPALVEL Kotipalveluasiakas  
EITILASTO Ei tilastoitavat lainat Käytetään ns. työlainojen ja -varausten tekemiseen.
MUUHUOL Huollettava, muu kuin lapsi Aikuinen, jolle pitää merkitä huoltaja.
AUTOM Z Automaatti Z SIP2-automaattien/ovikoneiden/laitteiden käyttäjätunnukset. Selitteessä on Z-kirjaimet, jotta se asettuu valikossa loppuun.
API Z API Z Erilaisten rajapintoja käyttävien järjestelmien/toimintojen käyttäjätunnukset. Selitteessä on Z-kirjaimet, jotta se asettuu valikossa loppuun. Päätetty ottaa käyttöön Koha-Suomen asiantuntijaryhmän kokouksessa 4/21.
LAOMATOIMI Lapsi, omatoimi sallittu Tarvitaan lapsiasiakkaille, joilla on huoltajan antama lupa päästä omatoimeen. Lapsi-asiakkaiden pääsy estetään. Päätetty ottaa käyttöön Koha-Suomen asiantuntijaryhmän kokouksessa 5/21

5.1 Asiakastyyppien määritykset

Tyyppikoodi

Tyyppikoodiin tulee yllä luetellut tunnukset.

Kuvaus

Kuvausta voi muokata halutessaan muuksikin kuin yllä olevassa taulukossa.

Voimassaoloaika

Henkilöasikkaiden oletusvoimassaoloajaksi on sovittu Koha-Suomen asiantuntijaryhmän 9.5.2022 kokouksessa kymmenen vuotta.

Muilla asiakastyypeillä voi olla tarvittaessa lyhyempi voimassaoloaika.

Vaadittu ikä ja Ikäraja

Näillä asetuksilla määritetään asiakkaan minimi ja maksimi ikä. Lapsiasiakkaat muutetaan aikuiseksi tämän asetuksen perusteella, eli kun asiakas saavuttaa maksimi-iän, vaihdetaan hänen asiakastyyppi aikuisasiakkaaksi (henkilöasiakas).

Kun asiakasta lisätään, tarkistaa lomake, että asiakkaan ikä on asiakastyypille sallitussa ikähaarukassa.

Rekisteröintimaksu

Ei tarpeellinen Suomessa, merkitse 0.00.

Myöhästymisilmoitus

Tällä asetuksella määritetään, lähteekö asiakastyypin asiakkaille OVERDUE_NOTICE-tyyppisiä viestejä eli palautuskehotuksia. Esim. työkorteille (EITILASTO) ei kannata määrittää lähtemään myöhästymisilmoituksia.

Näytetäänkö kadonneet niteet virkailijaliittymässä

Valitse “Näytetään”.

Varausmaksu

Ei sovellu suomalaiseen kirjastomaailmaan, koska varausmaksua ei saa lain mukaan periä. Laita 0.00.

Luokkatyyppi

Luokkatyyppi määrittelee, minkälainen “lomake” näytetään asiakasta lisätessä ja muokatessa. Esim. lapsiasiakas-tyypeille pitää määrittää “Huollettava”, jotta lomakkeella näkyy huoltajan lisäysosio. Yhteisöasiakkailla taas näkyy vain yksi nimikenttä.

Huom! Tilastoyksikkö-valinta aiheuttaa sen, että lainatessa lainat eivät mene asiakkaalle lainaan.

Kirjastorajoitukset

Asiakastyypin voi tarvittaessa rajoittaa myös tietyn kirjaston käyttöön, mutta pääsääntöisesti tämä ei ole tarpeen.

Salasanan palautus verkkokirjastossa

Valitse järjestelmäasetuksessa OpacResetPassword, että käyttäjät saavat palauttaa unohtuneen salasanansa verkkokirjastossa ja valitse tähän kohtaan, että Noudata järjestelmäasetusta OpacResetPassword.

Salasanan vaihto verkkokirjastossa

Valitse järjestelmäasetuksessa OpacPasswordChange, että sallitaan salasanan vaihto verkkokirjastossa ja valitse tähän kohtaan “Noudata järjestelmäasetusta OpacPasswordChange”.

Salasanan minimipituus

Asiakkaiden asiakastyypeille tähän laitetaan numero 4, koska omatoimikirjautumisessa ei voi käyttää kuin neljänumeroista pin-koodia.

VIRKAILIJA/AUTOM/API-asiakastyypeille määritetään joko 15 (Kyberturvallisuuskeskuksen suositus) tai jätetään tyhjäksi, jolloin noudatetaan järjestelmäasetusta minPasswordLength. Muista käydä määrittämässä kyseiseen järjestelmäasetukseen silloin tuo 15.

Vaadi vahva salasana

Asiakas-asiakastyypeille valitaan vaihtoehto “Ei”. Asiakkailta ei voi vaatia vahvaa salasanaa, koska omatoimikirjautumisessa voi käyttää vain nelinumeroista pin-koodia.

VIRKAILIJA/AUTOM/API-asiakastyypeille määritetään “Kyllä”. Tietoturvasyistä käyttäjätunnuksilta vaaditaan vahva salasana.

Estä vanhentuneet asiakkaat

Valitse vaihtoehto “Järjestelmäasetus BlockExpiredPatronOpacActions määrittää”.

Tarkasta edelliset lainat

Kotipalvelu-asiakastyypille voi valita “Kyllä ja yritä ohittaa järjestelmäasetukset”. Muille asiakastyypeille kannattaa valita “Ei ja yritä ohittaa järjestelmäasetukset.

Käytännössä järjestelmä tarkistaa lainatessa ja varatessa, onko saman tietueen nide ollut asiakkaalla jo lainassa. Jos asetus on päällä, pitää virkailijan kuitata huomautus. Lainaaminen ei onnistu automaateilla, jos teos on ollut jo asiakkaalla lainassa.

Oletusarvo yksityisyydelle

Tämä tarkoittaa lainahistorian säilytysaikaa.

  • Oletus tarkoittaa kirjaston määrittämän ajan. Koha-Suomen asiantuntijaryhmä on ehdottanut oletussäilytysajaksi kolme vuotta.
  • Ei koskaan tarkoittaa, että lainahistoriaa ei tallenneta ja laina anonymisoidaan heti, kun nide palautetaan.
  • Aina tarkoittaa, että lainahistoria säilyy aina, eikä sitä poisteta säännöllisissä poisto/anonymisointiajoissa.

Jätä pois paikallisten varausten jonosta

Valitse ei.

Viestien oletusasetukset tälle asiakastyypille

Asiakastyypille voi määritellä oletusasetukset viesteille. Nämä valinnat tulevat siis automaattisesti, kun luodaan kyseisen asiakastyypin asiakasta.


6. Laina- ja maksusäännöt

Laina- ja maksusäännöissä määritetään mm. laina-aika, sallittujen lainojen määrä, uusintojen määrä, varausten määrä, myöhästymismaksujen suuruus ja katto. Sääntöjä voi tehdä kirjaston, asiakastyypin ja nidetyypin mukaan.

Huomioitavaa:

  • Jos kirjastolle tekee yhdenkin oman säännön, oletussäännöt eivät enää koske kyseistä kirjastoa. Kirjastokohtaisiin sääntöihin pitää toistaa kaikki ne säännöt, jotka haluaa oletussäännöistä koskevan myös kirjastokohtaisesti.
  • Vaikka olisi asettettu maksimi laina- ja varausmäärät asiakastyyppille, niin rajoitus koskee vain kirjastokohtaisesti. Eli jos lainojen maksimiksi on määritetty 50, saa asiakas lainata 50 kirjastosta A + 50 kirjastosta B + 50 kirjastosta C, jne.
  • Jokainen lainasääntö sallii niin monta lainaa, kuin sille riville on määritetty. Käytännössä jos asiakas lainaa useampaan lainasääntöön kuuluvia niteitä, hän pystyy lainaamaan enemmän kuin yhden sääntörivin maksimissa määritetään.

Säännöt tarkistetaan tässä järjestyksessä, ja sääntönä käytetään ensimmäistä kirjaston, asiakastyypin ja nidetyypin mukaan osuvaa:

  • sama kirjasto, sama asiakastyyppi, sama nidetyyppi
  • sama kirjasto, sama asiakastyyppi, kaikki nidetyypit
  • sama kirjasto, kaikki asiakastyypit, sama nidetyyppi
  • sama kirjasto, kaikki asiakastyypit, kaikki nidetyypit
  • oletus (kaikki kirjastot), sama asiakastyyppi, sama nidetyyppi
  • oletus (kaikki kirjastot), sama asiakastyyppi, kaikki nidetyypit
  • oletus (kaikki kirjastot), kaikki asiakastyypit, sama nidetyyppi
  • oletus (kaikki kirjastot), kaikki asiakastyypit, kaikki nidetyypit

Kun nidetyypillä on emonidetyyppi, sääntö näytetään “Emo -> alatyyppi” ja sallittujen lainojen määrä rajoitetaan joko emon maksimiin (laskien mukaan “sisartyypit”) tai nidetyypin erityissääntöön, siihen kummassa on pienempi luku.

Tarkentaaksesi sääntöä luo uusi sääntö, jolla on sama asiakastyyppi ja nidetyyppi.

6.1 Laina- ja maksusääntötaulukko

Kuvakaappaus laina- ja maksusäännöt -sivulta. Näkymässä neljä sääntöriviä, joita voi muokata Muokkaa-napilla

Asiakastyyppi

Valitse, mitä asiakastyyppiä sääntö koskee. Jos se koskee kaikkia, silloin ei valita asiakastyyppiä. Huomioitavaa on, että jos asiakastyypille tekee yhdenkin oman säännön, tällöin ei kaikkia asiakastyyppejä koskeva sääntö/säännöt koske enää kyseistä asiakastyyppiä.

Nidetyyppi

Niidetyypin mukaisia sääntöjä voi tehdä joko koskemaan kaikkia asiakastyyppejä tai tiettyjä asiakastyyppejä.

Huomautus

Tähän voi halutessaan laittaa jotain sääntöä kuvaavaa tietoa.

Sallittu lainamäärä

Jokainen lainasääntö sallii niin monta lainaa, kuin sille riville on määritetty. Käytännössä jos asiakas lainaa useampaan lainasääntöön kuuluvia niteitä, hän pystyy lainaamaan enemmän kuin yhden sääntörivin maksimissa määritetään.

On-site lainoja sallittu

On-site -lainat ovat tilastolainoja. Tätä voi käyttää esim. silloin, kun haluaa tilastoida mitä kirjoja on vinkattu. Nämä lainat eivät mene asiakkaan lainoihin.

Laina-aika

Määritä tähän laina-aika. Yksikkö eli onko laina-aika päivä/tunti-perusteinen määritetään omassa sarakkeessa.

Päivätila

Tällä asetuksella määritetään, käytetäänkö oletusta eli useDaysMode-järjestelmäasetuksessa määritettyä sääntöä vai jotain muuta valikossa ehdolla olevaa sääntöä. Pääsääntöisesti kimpassa kannattaa noudattaa yhteistä oletussääntöä.

Yksikkö

Tässä määritetään, onko laina-aika tunteja vai päiviä.

Eräpäivä

Tällä voi määrittää kiinteän eräpäivän. Tätä käytetään todennäköisesti lähinnä oppilaitoskirjastoissa, joissa halutaan, että eräpäivät eivät mene lukukauden loppumispäivän yli ja halutaan niteet takaisin ennen lukukauden loppua.

Lyhennetty laina-aika paljon varatuille (päivinä)

Kohassa on toiminnallisuus/järjestelmäasetus decreaseLoanHighHolds, jolla voi määrittää lyhyemmän laina-ajan sellaisille tietueille, joihin kohdistuu paljon varauksia. Laina-ajan voi määrittää oletuksena decreaseLoanHighHolds-järjestelmäasetukseen tai sääntökohtaisesti laina- ja maksussäännöissä, jolloin ohitetaan järjestelmäasetuksen sääntö.

Huomioitavaa: Tähän toiminnallisuuteen liittyy jonkin verran epäjohdonmukaisuuksia, joten kannattaa testata ennen käyttöönottoa huolella, että logiikka sopii omaan toimintaympäristöön.

Laina- ja maksusäännöistä keskiosa

Maksun määrä

Maksun määrä -kohtaan määritetään päivä/tuntikohtainen maksun määrä.

Maksun veloitusväli

Maksun veloitusväli -asetuksessa määritetään minkälaisella veloitusvälillä maksu veloitetaan, esim. 1 päivän välein, 5 päivän välein, 3 tunnin välein jne.

Veloitusaika

Veloitusaika-asetuksella määritetään, missä kohtaa veloitusväliä maksu lisätään asiakkaan maksuihin, alussa vai lopussa. Jos veloitusväli on yksi päivä, tällä ei ole juuri merkitystä, mutta jos veloitusväli on pidempi, esim. 7 päivää, on sillä jo merkitystä.

Maksut anteeksi -aika (päivinä)

Maksut anteeksi -aika (päivinä) on aika, jonka laina voi olla myöhässä ennen kuin aletaan veloittamaan myöhästymismaksuja. FinesIncludeGracePeriod-järjestelmäasetuksella määritetään, otetaanko Maksut anteeksi -aika huomioon, kun maksuja lasketaan.

Huom! Tämä asetus voidaan asettaa vain päiviksi, ei tunneiksi.

Maksimi myöhästymismaksu

Maksimi myöhästymismaksulla määritetään, kuinka paljon korkeintaan veloitetaan nidekohtaista myöhästymismaksua kyseiselle asiakastyyppi/nidetyyppiyhdistelmälle (lainasääntöriville).

Huom! Jos laina on useamman kerran myöhässä, niin lainasta voi kertyä yli maksimimäärän, koska jokaisesta myöhässä olevasta “lainakerrasta” (laina tai uusinta) kertyy oma maksurivi, joka kertyy maksimissaan sitten tässä asetettuun summaan.

Korvaushinnan katto

Tällä asetuksella voidaan estää se, että niteen korvaushinta ei ylitä maksimi myöhästymismaksua.

Keskeytys (päivää)

Jos asiakkaita “sakotetaan” jäädyttämällä heidän tilinsä/kirjasotkorttinsa, tähän määritetään, kuinka kauan päivissä jäädytys kestää.

Tätä ominaisuutta ei taideta Suomessa käyttää.

Maksimikeskeytys (päivää)

Tähän säädetään maksimimäärä päiviä, joita tilin/kirjastokortin jäädytys voi kestää.

Keskeytyksen veloitusväli

Keskeytyksen veloitusväli toimii kuten Veloitusaikaväli, mutta maksujen sijasta annetaan jäädytyspäiviä.

Laina- ja maksusääntöjen jatkoa

Sallitut uusintakerrat

Asetuksella määritetään, kuinka monta kertaa asiakas voi uusia lainansa, mikäli siihen ei kohdistu varauksia, eikä asiakkaalla ole liikaa maksuja.

Huom! Jos tämän asetuksen muuttaa ns. lennossa pienemmäksi, voi asiakkailla olla uusintakertoja enemmän kuin sallitaan.

Uusinta-aika

Asetuksella määritetään, kuinka monta päivää lisää annetaan laina-aikaa. Tyypillisesti tässä on sama luku kuin laina-ajassa.

Ei uusintaa ennen

Asetuksella määritetään, koska lainan saa aikaisintaan uusia ennen eräpäivää. Tyypillisesti jos laina-aika on 28 vrk, niin tähän tulisi 27 vrk. Asetuksen tarkoituksena on estää asiakasta/virkailijaa uusimasta samaa lainaa monta kertaa saman päivän aikana ja kuluttamasta turhaan uusintakertojen määrää.

Huom! Jos tämä asetus on päällä ja asiakas vahingossa lukee automaatilla lainatessaan niteen uudelleen (kaksi kertaa peräkkäin, koitetaan nide silloin uusia. Jos tämä asetus on päällä, uusiminen ei onnistu ja asiakas saa automaatilta virheilmoituksen, että lainaaminen ei onnistunut. Nide on kuitenkin jo mennyt lainaan ensimmäisellä lukukerralla, mutta asiakas saa kuvan, että näin ei ole käynyt. Tämä on ongelmallista varsinkin omatoimiaikaan, jolloin asiakas ei voi tarkistaa tilannetta henkilökunnalta ja pahimmassa tapauksessa jättää itsellään lainassa olevan niteen automaatille/hyllyyn/tiskille.

Osalla kimpoista tämä asetus on käytössä, osassa siitä on luovuttu automaateilla tulevien ongelmien vuoksi.

Automaattinen uusinta

Asetuksella valitaan, onko kyseiselle lainasäännölle voimassa automaattinen uusinta vai ei. Tämä sääntö pelkästään ei riitä vaan lisäksi tarvitaan ajastettu ajo (cron job), joka tekee uusinnan lainasääntöjen mukaisesti.

Jos automaattinen uusinta on käytössä, pitää Ei uusintaa ennen -asetuksessa olla määritys. Muuten ajastettu ajo pyrkii uusimaan lainan joka päivä eräpäivän jälkeen.

Ei automaattista uusintaa tämän jälkeen

Asetuksella voi määrittää päivien määrän, jonka jälkeen automaattista uusintaa ei tehdä. Esim. automaattisia uusintoja ei tehdä enää 80 päivää lainauspäivän jälkeen.

Varauksia sallittu (yhteensä)

Asetuksella määritetään, kuinka monta varausta voi tehdä yhteensä. Tässä on huomioitava, että jokainen lainasääntörivi sallii tässä määritetyn määrän varauksia. Jos jätetään tyhjäksi, asiakas voi tehdä rajoittamattoman määrän varauksia.

Varauksia sallittu (päivittäin)

Asetuksella määritetään, kuinka monta varausta asiakas voi tehdä päivittäin.

Varauksia tietuetta kohti (määrä)

Asetuksella määritetään, kuinka monta varausta asiakas voi tehdä tietuetta kohti. Lehtivarausten kohdalla on sallittava enemmän kuin yksi, koska numeroniteet ovat joko yhden tietueen tai vuositietueiden alla (riippuu kimpan koosta). Jos lehdillä varausmäärä rajataan esim. yksi/tietue, voi asiakas tehdä silloin vain yhteen lehtitietueen niteeseen varauksen.

Tämän käytössä on kimpoissa erilaisia käytäntöjä. Osa sallii tietueeseen saman verran varauksia kuin mitä on maksimimäärä, osa sallii vain yhden varauksen/tietue.

Laina- ja maksussääntöjen loppuosa

Hyllyvaraukset sallittu

Tällä asetuksella säädetään, onko hyllyvarausten teko sallittua vai ei. Vaihtoehdot ovat Kyllä, Jos yhtään ei ole saatavilla ja Jos jokin ei ole saatavana.

Mikään ei suoraan ole vaihtoehtona “ei”, mutta “Jos yhtään ei ole saatavilla” on teknisesti lähimpänä sitä.

Verkkokirjaston nidevaraukset

Asetuksella säädetään, voiko verkkokirjastossa (koskee myös Finnaa) tehdä nidevarauksia säännön piirissä oleviin niteisiin. Käytännössä kaikkiin muihin sääntöihin paitsi aikakauslehtiä koskeviin sääntöihin kannattaa laittaa Älä salli, jotta asiakkaat eivät tee turhaan yhteen tiettyyn niteeseen kohdistuvia varauksia. Lehtien osalta nidevaraukset taas ovat välttämättömiä, koska yksi nide on aina yksi lehden numero.

Varausten noutoaika (päiviä)

Asetuksella määritetään varausten noutoaika päivinä, jos pitää olla sääntörivi tai kirjastokohtainen. Noutoajan voi määrittää myös ReservesMaxPickUpDelay-järjestelmäasetukseen, jolloin se on oletusarvo, josta sitten poiketaan laina- ja maksusääntöjen säädöillä. Tyypillisesti tämä pitää lisätä esim. kirjastoautoille, joilla on tarve pidemmälle noutoajalle reittien vuoksi.

Artikkelipyynnöt

Asetuksella määritetään, onko asiakkaiden mahdollista tehdä Kohan verkkokirjastossa artikkelipyyntöjä. Ominaisuus ei ole käytössä yleisillä kirjastoilla.

Lainausalennus (%)

Asetuksellä määritetään lainausalennus prosentteina, mikäli käytössä on maksulliset lainaukset. Suomessa nämä ei taida olla edes laillisia, joten tähän ei tarvitse määrittää mitään.

Toiminnot

Sarakkeessa on Muokkaa- ja Poista-napit. Muokkaa-napista pääset muokkaamaan valitsemaasi riviä ja Poista-napilla rivin voi poistaa.

6.2 Oletussäännöt lainauksille, varauksille ja palautuksille

Voit asettaa lainojen sallitulle määrälle sekä varausten ja palautusten säännöille oletusarvot, joita käytetään, jos nidetyypille tai asiakastyypille ei ole määritelty tämän osion alla mitään arvoja. Näitä sääntöjä käytetään, jos mitään muuta sääntöä ei löydy.

Sallittu lainamäärä

Maksimimäärä lainoja. Tämä asetus ei ohita yläpuolella olevaa laina- ja maksusääntötaulukkoa.

Yhteenlaskettu on-site-lainojen sallittu määrä

On-site-lainojen maksimimäärä. Tämä asetus ei ohita yläpuolella olevaa laina- ja maksusääntötaulukkoa.

Varauksia sallittu enintään (määrä)

Varausten maksimimäärä. Tämä asetus ei ohita yläpuolella olevaa laina- ja maksusääntötaulukkoa.

Varaussääntö

Minkä kirjastojen niteitä/teoksia asiakas voi varata, perustuu asiakkaan kotikirjastoon.

Vaihtoehdot:

  • Ei asetettu - oletus
  • Mistä tahansa kirjastosta, eli minkä tahansa kirjaston asiakas voi tehdä kirjaston niteisiin varauksen.
  • Paikallisesta varausryhmästä, eli vain ne asiakkaat, joiden kotikirjasto vastaa niteen kotikirjaston varausryhmää voi tehdä varauksen.
  • Kotikirjastosta, eli vain asiakkaat, joiden kotikirjasto on sama kuin niteen kotikirjasto voi tehdä varauksen
  • Ei varattavissa, eli kukaan asiakas ei voi varata.

Suositus: Mistä tahansa kirjastosta, kun käytössä on yhteinen varausjono. Muita vaihtoehtoja ei ole testattu ja ne perustuu asiakkaan kotikirjastoon, mikä ei käytännössä Suomen toimintaympäristössä tarkoita mitään.

Varauksen noutokirjasto täsmää

Asetuksella määritetään, mistä kirjastoista asiakas voi noutaa varauksensa.

Vaihtoehdot:

  • Ei asetettu,
  • mikä tahansa kirjasto,
  • niteen varausryhmä,
  • asiakkaan varausryhmä,
  • niteen kotikirjasto,
  • niteen sijaintikirjasto.

Palautussääntö

Asetuksella määritetään, mihin nide palaa, kun se palautetaan.

Vaihtoehdot:

  • Ei asetettu
  • Nide palaa kotikirjastoon
  • Nide palaa lainaavaan kirjastoon
  • Nide kelluu
  • Nide kelluu kirjastoryhmän mukaan (KS-muutos). Tämä vaihtoehto pitää valita, jos haluaa käyttää kellutusryhmiä, jotka määritetään kirjastoryhmissä.

Toiminnot

Tallenna ja Pois päältä. Jälkimmäisellä voi tyhjentää asetetut asetukset.

6.3 Oletussääntö maksun hyvitykselle, kun palautetaan kadonnut nide

Asetuksessa voi määrittää oletussäännön maksun hyvityksille, kun kadonnut nide palautetaan.

Vaihtoehdot:

  • Hyvitä kadonneen aineiston korvausmaksu
  • Hyvitä kadonneen aineiston korvausmaksu ja veloita uusi myöhästymismaksu
  • Hyvitä kadonneen aineiston korvausmaksu ja palauta myöhästymismaksu
  • Jätä kadonneen aineiston korvausmaksu

6.4 Oletusvaraussääntö nidetyypeittäin

Voit muokata tämän kirjaston sääntöjä nidetyypin mukaan, riippumatta asiakastyypistä.

Varauksien määrityksillä on seuraavanlaisia vaikutuksia:

  • Mistä tahansa kirjastosta: Asiakkaat mistä tahansa kirjastosta voivat varata tämän niteen. (käytetään oletusarvoa jos ei muutoin määritelty)
  • Paikallisesta varausryhmästä: Niteen voivat varata vain asiakkaat, joiden kotikirjasto vastaa niteen kotikirjaston varausryhmää.
  • Kotikirjastosta: Vain niteen kotikirjaston asiakkaat voivat varata niteen.
  • Ei varattavissa: Asiakkaat eivät voi varata nidettä, eikä se jää varauksiin kiinni palautettaessa. Tällä säännöllä voi siis määrittää tietyn nidetyypin ei-varattavaksi.

Huom: Jos järjestelmäasetus ‘AllowHoldPolicyOverride’ on sallittu, lainauksen henkilökunta voi ohittaa nämä säännöt. Tärkeä: Säännöt pohjautuvat ReservesControlBranch-järjestelmäasetukseen.

Voit määrittää, mistä asiakas voi noutaa varauksensa Varauksen noutokirjasto täsmää -sarakkeessa.

Vaihtoehdot:

  • mikä tahansa kirjasto
  • niteen varausryhmä
  • asiakkaan varausryhmä
  • niteen kotikirjasto
  • niteen sijaintikirjasto

Palautussääntö-sarakkeessa voidaan määrittää, mitä tapahtuu, kun nide palautetaan.

Vaihtoehdot:

  • Aineisto (Nide) palaa kotikirjastoon
    • jos käytössä on AutomaticItemReturn-järjestelmäasetus, käyttäjä ei saa ilmoitusta kuljetuksesta.
  • Aineisto (Nide) palaa lainaavaan kirjastoon
    • jos käytössä on AutomaticItemReturn-järjestelmäasetus, käyttäjä ei saa ilmoitusta kuljetuksesta.
  • Aineisto (Nide) kelluu
  • Aineisto (Nide) kelluu kellutusryhmän mukaan
    • Koha-Suomi-muutos

7. Asiakasmääreet

Asiakasmääreet ovat itse määritettäviä lisäkenttiä, jotka voi liittää asiakkaisiin. Jotta asiakasmääreitä voi lisätä, pitää järjestelmäasetus ExtendedPatronAttributes olla päällä.

Koha-Suomen kimpoilla on neljä kaikille yhteistä asiakasmäärettä: Automaattityyppi (AUTOTYPE), Sotu-avain (SSN), Automaatin toimittaja (TOIMITTAJA) ja Varaustunnus (HOLDID). Lisäksi voi olla kimppakohtaisia asiakasmääreitä, esim. OUTI-kirjastoissa on käytössä Y-tunnus-määre yhteisöasiakkaille ja Vaarassa Toveri-omatoimikoneille omatoimipalvelujen käyttöehtojen hyväksymiseen määre.

Asiakasmääreet näkyvät asiakastiedoissa Muut määreet ja tunnukset -kohdassa.

7.1 Uuden asiakasmääreen tekeminen

Uuden asiakasmääreen voi lisätä Uusi asiakasmääre -napista.

Asiakasmääreen tunnus -kohtaan kirjoitetaan sopiva tunnus. Se kannattaa olla vähintään kolmemerkkinen, eikä se kannata olla sama kuin jokin muu tunnus (hyllypaikka, asiakastyyppi, nidetyyppi jne). Tunnus voi olla korkeintaan kymmenenmerkkinen.

Kuvaus -kohtaan voi antaa tunnukselle selkokielisen nimen.

Toistettava -kohtaan laitetaan rasti, jos määreen voi laittaa samalle asiakkaalle useamman kerran.

Yksilöivä tunnus -kohtaan laitetaan rasti, jos tunnus on yksilöivä eli uniikki. Samaa arvoa ei saa silloin laitettua kahdelle eri asiakkaalle. Esim. Sotu-avain on yksilöivä tunnus.

Näytä verkkokirjastossa -kohta tarkoittaa tällä hetkellä Kohan omaa opacia, mutta tähän kannattaa laittaa rasti tulevaisuutta ajatellen, jos sen halutaan näkyvän myös Finnassa.

Muokattavissa verkkokirjastossa -kohta tarkoittaa myös tällä hetkellä Kohan omaa opacia, mutta tähän kannattaa laittaa rasti tulevaisuutta ajatellen, jos sen halutaan näkyvän myös Finnassa.

Haettavissa -kohdassa määritetään, voiko määreellä hakea asiakkaita. Tähän kannattaa laittaa rasti ainakin Sotu-avaimen osalta.

Pakollinen -kohdassa määritetään, onko määre pakollinen.

Näytä asiakkaan suppeissa tiedoissa -kohdassa määritetään, näytetäänkö määre asiakastiedoissa vasemmalla olevassa tietoruudussa. Koha-Suomen kimpoissa tietoruutu on piilotettu css-määrityksellä.

Säilytä pseudonymisointia varten -kohdassa voi määrittää määreen tallennettavaksi pseudonymisoituihin tietoihin.

Auktorisoidun arvon luokka - kohtaan voi määrittää auktorisoidun arvon, jonka arvoja ehdotetaan vaihtoehdoiksi teksikentän sijaan. Esim. Automaattityyppi-määreelle on tähän valittu AUTOMTYPE-auktorisoitu arvo, jolloin määreelle annetaan alasvetovalikkoon vaihtoehdoiksi auktorisoidun arvon tunnukset.

Kirjastorajoitus - kohdassa asiakasmääreen voi rajoittaa koskevaksi vain tiettyä kirjastoa. Pääsääntöisesti määreet koskevat kaikkia kirjastoja.

Tyyppi-kohdassa asiakasmääreen voi rajata yhdelle asiakastyypille. Esim. OUTIssa Y-tunnus-määre on rajattu yhteisöasiakkaille. Kohta jätetään tyhjäksi, jos määreen haluaa koskevan kaikkia asiakastyyppejä.

Luokka -kohtaan voi valita PA_CLASS-auktorisoidun arvon luokan, jos sellaisia on määritetty. Näillä määreitä voidaan ryhmittää otsikoiden alle.

8. Aineistokuljetusten rajoitukset

Aineistokuljetusten rajoitukset -osiossa voi määrittää, kuinka niteitä voi kuljettaa perustuen lähettävään kirjastoon, vastaanottavaan kirjastoon ja kokoelmakoodiin/nidetyyppiin. Rajoitukset toimivat vain, jos UseBranchTransferLimits-järjestelmäasetus on päällä. BranchTransferLimitsType-järjestelmäasetuksessa valitaan, perustuuko rajoitukset kokoelmakoodiin vai nidetyyppiin.

Rajoitukset tehdään kirjastokohtaisesti eli ensin valitaan haluttu kirjasto. Sen jälkeen valitaan nidetyyppi/kokoelmakoodi-kohtaisesti, mihin kirjastoihin kuljetus sallitaan. Laita rasti niiden kirjastojen kohdalle, joihin kuljetus sallitaan.

Rajoituksia voi säätää myös Kehittyneellä editorilla, joka on matriisityyppinen taulukko. Siellä valitaan ensin nidetyyppi/kokoelmakoodi ja sen jälkeen pääsee säätämään koko kirjastoverkon rajoituksia kerralla. Isossa kimpassa tämä näkymä on hankala, mutta pienemmissä siedettävämpi.

9. Kuljetusten painomatriisi

Kuljetusten painomatriisilla voi määritellä aineistojen kuljetuksille “kustannuksen” eri kirjastopisteiden välillä. Painomatriisi vaikuttaa vain Varausjono-raportin luomiseen, ei normaaliin varausjonon purkautumiseen. Järjestelmäasetus UseTransportCostMatrix pitää olla määritetty käyttöön, jotta määritettyjä arvoja käytetään.

Kustannukset voi merkitä haluamillaan minimi- ja maksimiarvoilla, esim. 1-100. Arvoja muokataan klikkaamalla haluttua kenttää ja kirjoitetaan arvo kenttään.

10. Nidekierron huomautukset

Nidekierron huomautuksilla voi säätää oletussäännöt kirjastoittain ja asiakastyypeittään siitä, lähetetäänkö laina- ja palautuskuitit. Nämä säännöt ohitetaan asiakaskohtaisilla viestiasetuksilla. Oletuksena on, että viestit lähetetään.

Asetusta muutetaan klikkaamalla hiirellä halutun asiakastyyppi/nidetyyppi-yhdistelmän kohdalla.

11. Kaupungit ja kunnat

Kaupungit ja kunnat -osiossa pystyy lisäämään postinumerot ja postitoimipaikat ikään kuin auktorisoiduiksi arvoiksi, jotka näkyvät asiakkaan lisäysnäytöllä alasvetovalikossa. Käytännössä tänne on laitettu kimpan alueen postinumerot, jotta alasvetovalikosta ei tule turhan pitkä. Postinumeroiden lisäys parantaa tietojen oikeellisuutta asiakastiedoissa, kun tiedot tulee valinnan jälkeen automaattisesti oikeassa muodossa ja oikeaan kenttään.

  • Toiminnot-sarakkeesta voit joko muokata tai poistaa jo olemassa olevan postinumeron.

Uusi tieto lisätään valitsemalla Uusi kaupunki, jonka jälkeen täytetään vähintäänkin pakolliset tiedot.

  • Kunta: Lisää tähän postitoimipaikka.
  • Osavaltio: Ei tarpeellinen Suomessa, jätä tyhjäksi.
  • Postinumero: Lisää tähän postinumero.
  • Maa: Ei tarpeellinen Suomessa, jätä tyhjäksi.

Tallenna tiedot valitsemalla OK ja peruuta tietojen tallennus valitsemalla Peruuta.

12. Noutopalvelu

Noutopalvelu-toiminnolla voidaan hallinnoida asiakaskäyntejä esim. sellaisissa tilanteissa, että kirjasto on muuten kiinni, mutta asiakkaat voivat tulla tiettyyn aikaan hakemaan varauksensa/lainansa kirjastolta.

Palvelun tiedot määritetään kirjastokohtaisesti ja vaatii, että järjestelmäasetus CurbsidePickup on käytössä. Jotta asiakkaat voisivat itse varata noutoaikoja, pitäisi käytössä olla Kohan oma verkkokirjasto. Finna ei tue tätä toimintoa.

Mene halutun kirjaston välilehdelle.

  • Ota käyttöön: Laita rasti tähän, jotta noutopalvelu aktivoituu kyseiselle kirjastolle.
  • Noutojen kesto: Määrittele, kuinka monta minuuttia nouto kestää. Esim. 5 minuuttia.
  • Maksimimäärä asiakkaita yhdelle jaksolle: Maksimimäärä yhtäaikaisia noutoja yhdelle jaksolle.
  • Asiakkaan ajastama nouto: Sallii asiakkaiden ajastaa itse noutopalveluajan. Huom! Vaatii toimiakseen Kohan oman verkkokirjaston, jota meillä ei ole käytössä.
  • Ota käyttöön vain odottaville varauksille: Otetaan käyttöön vain, jos asiakkaalla on noudettavia varauksia.

  • Noutopalvelun tunnit: Merkitse viikonpäivät ja kellonajat, jolloin noutopalvelu on käytössä. Uuden jakson saa määritettyä Lisää-napilla.

Tallenna asetukset -napilla saat tallennettua tekemäsi määritykset.

Noutopalvelu löytyy Kohan Lainaus ja palautus -osiosta.

13. Asiakkaan rajoitukset

Asiakkaille voi lisätä manuaalisesti rajoituksia, jotka voi määrittää Asiakkaan rajoitukset osiossa ylläpidossa. Jotta nämä tulisi näkyville asiakastiedoissa rajoitusta lisätessä, pitää olla päällä järjestelmäasetus PatronRestrictionTypes. Yhden rajoitetyypin voi kerrallaan asettaa oletukseksi.

Uusi rajoitus lisätään klikkaamalla Uusi rajoitus.

  • Koodi: Rajoituksen tunnus
  • Otsikko: Rajoituksen kuvaus, joka näkyy rajoitusta lisätessä.
  • Poista maksun jälkeen: Toiminnolla saa rajoitteen poistumaan, kun alla oleva maksuraja saavutetaan eli asiakas maksaa niin paljon maksuja, että niitä on vähemmän kuin maksurajaan on merkitty.
  • Maksuraja: Tähän merkitään summa, jonka alle kun asiakkaan maksut menee, poistuu rajoitus automaattisesti.

Rajoitustyypit näkyvät asiakkaan tiedoissa rajoitusta lisätessä näin:

14. Maksutyypit

Maksutyypeissä on näkyvillä sekä manuaalisesti lisättävät maksutyypit että järjestelmän sisäiset maksutyypit.

Järjestelmän sisäiset maksutyypit saa näkyville klikkaamalla Näytä kaikki maksutyypit. Manuaalisesti lisättyjä maksuja pystyy muokkaamaan ja arkistoimaan. Uuden maksutyypin voi luoda valitsemalla Uusi maksutyyppi.

  • Maksutyypin tunnus: Maksutyypin tunnus, joka kirjautuu maksutauluun maksuja lisätessä.
  • Oletussumma: Voit määrittää maksulle oletussummaan, joka tulee automaattisesti maksu-kenttään maksua lisätessä asiakkaan tiedoissa.
  • Kuvaus: Maksun selkokielinen kuvaus, joka näkyy käyttäjälle maksua lisätessä asiakkaan tiedoissa.
  • Voidaan lisätä maksun käsin?: Tämä pitää valita, jotta maksu tulee näkyviin asiakkaan tiedoissa maksun lisäykseen.
  • Voidaan myydä?: Tämä liittyy Kohan kassa-toimintoon. Jos tähän lisää rastin, tulee maksutyyppi näkyviin kassa-toiminnossa myytävänä tuotteena.
  • Kirjastorajoitus: Voit rajata maksutyypin halutessasi tiettyjen kirjastojen käyttöön. Valitse Kaikki kirjastot, jos et halua rajoittaa.

14.1 Yleisimpiä maksutyyppejä

Tunnus Kuvaus Käyttökohde
NEW_CARD Uusi kortti Maksu uudesta kortista
ODUE Palautuskehotus Koha-Suomen oma lisäys, jolla palautuskehotuksesta lisätään asiakkaalle maksu
OVERDUE Myöhästymismaksu Päivittäinen myöhästymismaksu
Pay Maksusuoritus Asiakkaan tekemä maksusuoritus
RESERVE_EXPIRED Noutamattoman varauksen maksu Lisätään ajastetulla ajolla asiakkaalle, kun hän ei nouda varaustaan

15. Credit-tyypit

Credit-tyypeillä merkitään Kohassa maksusuoritukset, hyvitykset ja peruutukset. Maksutyypit kirjataan positiivisina arvoina, credit-tyypit negatiivisina arvoina, jolloin tilitapahtumat pysyvät balanssissa. Kun asiakkaalla ei ole maksamattomia maksuja, ovat creditit ja maksutyypit yhtä suuria.

Uuden credit-tyypin voi lisätä Uusi credit-tyyppi -linkistä.

  • Credit-tyypin koodi: Credit-tyypin tunnus, joka kirjataan maksut-tauluun
  • Kuvaus: Credit-tyypin selkokielinen kuvaus, joka näkyy asiakkaan maksuissa.
  • Voidaan lisätä käsin: Jos tähän laittaa raksin, näkyy tyyppi credit-maksujen lisäysvälilehdellä (Koha-Suomen kimpoissa piilotettu).
  • Ota käyttöön credit-numero: Jos on tarpeen saada jokaiselle credit-maksulle oma juokseva numeronsa, tällä valinnalla sellaisen saa käyttöön. Numeron muoto määritetään AutoCreditNumber-järjestelmäasetuksessa.
  • Kirjastorajoitus: Valitse haluamasi kirjastot tai Kaikki kirjastot, jos et halua rajata tiettyihin kirjastoihin.

15.1 Yleisimpiä credit-tyyppejä

Tunnus Kuvaus Käyttökohde
PAYMENT Maksusuoritus Asiakas on maksanut maksun joko kokonaan tai osan siitä
WRITEOFF Maksun poisto Asiakkaan maksu on poistettu

15.2 Yhdessä sovitut credit-tyypit

Vanhentuneiden maksujen poistoajoa suunniteltaessa sovittiin, että kaikki lisäävät credit-tyyppeihin EXPIRED-tyypin ja sille kuvaukseksi Vanhentuneen maksun mitätöinti.

16. Liitännäiset

Liitännäisissä näkyvät kaikki asennetut liitännäiset ja niiden tila. Liitännäisiä on eri tyyppisiä. Osa on ns. työkaluja, jotka saa käynnistettyä (esim. tarratulostustyökalu), osa toimii vain taustalla, eikä niillä ole käyttöliittymää (esim. tekstiviestiajurit).

  • Uusia liitännäisiä saa asennettua Lataa liitännäinen -napin kautta. Koha tukee vain KPZ-muotoisia tiedostoja.
  • Näytettäviä liitännäisiä voi suodattaa Näytä liitännäisiä luokan mukaan -valikosta.
  • Toiminnot-sarakkeen napista voi liitännäisestä riippuen tehdä seuraavia toimintoja:
    • Käynnistä työkalu: Jos liitännäinen on työkalutyyppinen, voi sen avata tästä.
    • Määrittely: Jos liitännäiseen liittyy asetuksia ja määrittelyjä, voi ne tehdä tästä.
    • Poista asennus: Tästä saa liitännäisen asennuksen poistettua.
    • Poista käytöstä: Tästä saa liitännäisen pois käytöstä, mutta sen asennus säilyy. Jos liitännäinen on poistettu käytöstä, saa sen taas käyttöön valitsemalla Ota käyttöön.

17. Hallinnoi taustatöitä

Kohassa menee erilaiset tietokantaa kuormittavat toiminnot taustatyöjonoon, josta ne käsitellään sitä mukaa kuin ehditään. Jonoon menevät mm. tietueiden ja niteiden erämuokkaukset- ja poistot, tietueiden indeksoinnit, varausten eräpoistot ja tietueiden vienti välivarastoon. Pääsääntöisesti työt valmistuvat saman minuutin sisään, mutta ruuhka-aikoina käsittelyssä voi mennä kauemminkin.

  • Vain nykyiset taustatyöt: Jos tämä on valittuna, näytetään vain taustatyöt, jotka ovat keskeneräisiä. Jos taulukossa ei ole mitään sisältöä, ota tästä pois raksi, niin näet vanhempia töitä.
  • Sisällytä vain taustatyöt, jotka on aloitettu viimeisen tunnin aikana: Tämä rajaa näytettävat taustatyöt niihin, jotka on aloitettu viimeisen tunnin aikana.
  • Sarakkeen otsikkojen perusteella voi suodattaa näkymää. Tyyppi-sarakkeessa voi suodattaa näkyville esimerkiksi niteiden poistot eräajona.
  • Näytä-napista saa näkyville työstä tarkempia tietoja. Osasta töistä näkee, mitä tietueita tai niteitä muutos on koskenut, mutta osasta ei näy teostietoja.

18. MARC-kuvailupohjat

19. Kohan MARC-määritykset

Kohan MARC-määrityksissä määritetään, mitkä MARC-kentät yhdistetään Kohan tietokannan biblio, biblioitems ja items-taulujen sarakkeisiin. Kun kytkös on tehty, viedään MARC-kentän sisältö tietokannan tauluun, josta tiedon hakeminen on nopeampaa kuin marcxml:n sisältä.

Jos mäppäyksiä muutetaan, pitää tehdä täydellinen uudelleenindeksointi, jotta muuttuneet tiedot päivittyvät tietueista tietokannan tauluun. Uusille ja muokatuille tietueille sovelletaan uusia sääntöjä samantien.

Uusi määritys lisätään klikkaamalla halutun Koha-kentän kohdalla Lisää-nappia ja kirjoittamalla avautuvan popupiin lisättävän MARC-kentän numero ja osakenttä pilkulla erotettuna. Jos haluaa tehdä kytköksen kontrollikenttään, se lisätään kirjoittamalla ‘@’-merkki ja kontrollikentän numero.

Määrityksen voi poistaa klikkaamalla halutun Koha-kentän kohdalla Poista-nappia.

Koha-kirjastojen 29.3.2022 yhdessä sopimat Koha2MARC-mäppäykset

Sarake MARC-kentät
Biblio.abstrac 520 ‡a
Biblio.author 100 ‡a, 110 ‡a, 111 ‡a
biblio.biblionumber 999 ‡c
biblio.copyrightdate (automaattisesti)
Biblio.datecreated (automaattisesti)
Biblio.frameworkcode 999 ‡b
biblio.medium 245 ‡h
biblio.notes 500 ‡a
biblio.part_name 245 ‡p
biblio.part_number 245 ‡n
biblio.serial 942 ‡s
biblio.seriestitle 830 ‡a
biblio.subtititle 245 ‡b
biblio.timestamp (automaattisesti)
biblio.title 245 ‡a
biblio.unititle 130 ‡a, 240 ‡a
biblioitems.agerestriction 049 ‡c
biblioitems.biblioitemnumber 999 ‡d
biblioitems.biblionumber (automaattisesti)
biblioitems.cn_class 084 ‡a
biblioitems.cn_item 942 ‡i
biblioitems.cn_sort 942 ‡6
biblioitems.cn_source 942 ‡2
biblioitems.cn_suffix 942 ‡m
biblioitems.collectionissn 490 ‡x
biblioitems.collectiontitle 490 ‡a
biblioitems.collectionvolume 490 ‡v
biblioitems.ean 024 ‡a
biblioitems.editionresponsibility 028 ‡b
biblioitems.editionstatement 250 ‡a
biblioitems.illus 300 ‡b
biblioitems.isbn 020 ‡a
biblioitems.issn 022 ‡a
biblioitems.itemtype 942 ‡c
biblioitems.lccn (automaattisesti)
biblioitems.notes (automaattisesti)
biblioitems.number 830 ‡v
biblioitems.pages 300 ‡a
biblioitems.place 260 ‡a, 264 ‡a
biblioitems.publicationyear 260 ‡c, 264 ‡c
biblioitems.publishercode 028 ‡a
biblioitems.size 300 ‡c
biblioitems.timestamp (automaattisesti)
biblioitems.totalissues 942 ‡0
biblioitems.url 856 ‡u
biblioitems.volume 362 ‡a
biblioitems.volumedate (automaattisesti)
biblioitems.volumedesc (automaattisesti)
items.barcode 952 ‡p
items.biblioitemnumber (automaattisesti)
items.biblionumber (automaattisesti)
items.booksellerid 952 ‡e
items.ccode 952 ‡8
items.cn_sort 952 ‡6
items.cn_source 952 ‡2
items.coded_location_qualifier 952 ‡f
items.copynumber 952 ‡t
items.damaged 952 ‡4
items.damaged_on (automaattisesti)
items.dateaccessioned 952 ‡d
items.datelastborrowed 952 ‡s
items.datelastseen 952 ‡r
items.deleted_on (automaattisesti)
items.enumchron 952 ‡h
items.exclude_from_local_holds_priority (automaattisesti)
items.holdingbranch 952 ‡b
items.homebranch 952 ‡a
items.issues 952 ‡l
items.itemcallnumber 952 ‡o
items.itemlost 952 ‡1
items.itemlost_on (automaattisesti)
items.itemnotes 952 ‡z
items.itemnotes_nonpublic 952 ‡x
items.itemnumber 952 ‡9
items.itype 952 ‡y
items.location 952 ‡c
items.materials 952 ‡3
items.more_subfields_xml (automaattisesti)
items.new_status (automaattisesti)
items.notforloan 952 ‡7
items.onloan 952 ‡q
items.permanent_location (automaattisesti)
items.price 952 ‡g
items.renewals 952 ‡m
items.replacementprice 952 ‡v
items.replacementpricedate 952 ‡w
items.reserves 952 ‡n
items.restricted 952 ‡5
items.stack (automaattisesti)
items.stocknumber 952 ‡i
items.sub_location 952 ‡j
items.timestamp (automaattisesti)
items.uri 952 ‡u
items.withdrawn 952 ‡0
items.withdrawn_on (automaattisesti)

20. MARC-kuvailupohjan testaus

MARC-kuvailupohjan testaus -toiminto testaa nimensä mukaisesti, että kuvailupohjissa on kaikki kunnossa. Sivulla kannattaa käydä aina sen jälkeen, kun muuttaa kuvailupohjia ja korjata mahdolliset virheet.

  • itemtypeä ei ole liitetty -ilmoitukseen ei tarvitse reagoida, koska meillä on määritetty 942c-kenttään auktorisoiduksi arvoksi MTYPE eli aineistotyyppi.
  • yhden MARC-kentän osakentät pitäisi pääsääntöisesti pitää samalla välilehdellä.

21. Auktoriteettityypit

Auktoriteettityypeissä määritetään Kohan sisäisten auktoriteetien kuvailupohjat. Näitä ovat esim. Yhteisön nimi ja henkilön nimi. Auktoriteeteille on oma määrittelynsä MARC21-formaatissa.

Tällä hetkellä Kohan auktoriteettejä ei käytetä ja ylläpidetä varsinkaan paikalliskannoissa kovin aktiivisesti. TäTiin tuodaan Auktoriteettitietokanta Asterista auktoriteettitietueita.

22. Luokitusjärjestelmät

23. Tietueiden täsmäytyssäännöt

24. Tietueiden yhdistämisssäännöt

Tietueiden yhdistämissäännöillä määritetään, mitä tehdään kuvailutietueen kentille, kun tietueita muokataan tai korvataan ulkopuolisesta lähteestä. MARC-kentän voi esim. suojata poistamiselta tai suojata niin, että sen sisältöä ei voi muuttaa.

24.1 Säännön lisääminen

Kun lisää säännön, valitaan ensin Osio. Vaihtoehtoja ovat:

  • Lähde eli missä Kohan osiossa sääntö pätee. Esim. kuvailueditorissa.
  • Käyttäjäkategoria eli mitä asiakastyyppiä sääntö koskee.
  • Käyttäjätunnus eli mitä käyttäjiä sääntö koskee.

Suodata-sarakkeen vaihtoehdot riippuvat siitä, mitä on valittu Osiossa.

Kun on valittuna Lähde, on vaihtoehdot seuraavat:

  • *-merkki eli sääntö koskee kaikkia paikkoja, joissa tietueita voidaan muokata
  • Tietueiden muokkaus eräajona
  • Virkailijatyökalun MARC-muokkaus - eli kuvailueditori
  • Välivarastoitujen MARC-tietueiden tuonti
  • Z39.50 - eli Z39.50/SRU-haku. Tämä koskee myös Koha-Suomen valutustoimintoa.
  • import_lexile.pl (ei tietoa, mikä tämä on)

Kun valittuna on Käyttäjäkategoria, tulevat vaihtoehdot Asiakastyyppeihin määritetyistä tyypeistä.

Kun valittuna on Käyttäjätunnus, tulee esille kenttä, johon voi kirjoittaa käyttäjätunnuksen.

Kenttä-sarakkeeseen kirjoitetaan, mitä MARC-kenttää sääntö koskee. Tässä ei voi olla osakenttiä. Mahdollisia tapoja on:

  • tarkka kenttä, esim. “650”.
  • säännöllinen lauseke (regex), esim. “6..”, jolloin kaikki 6xx-kentät täsmää sääntöön.
  • villikorttisääntö “*”, joka täsmää kaikkiin MARC-kenttiin.

Tarkin sääntö toteutetaan ensin, jos sääntöjä on useampi.

24.2 Valmiit säännöt

Asetettu-sarakkeesta voi valita valmiin säännön, jolloin seuraaviin sarakkeisiin tulee valmiiksi sitä koskevat valinnat. Vaihtoehtoja ovat:

  • Mukauta, jolla voi tehdä oman säännön.
  • Suojaa, joka estää kaikki kentän ylikirjoitukset/korvaukset
  • Korvaa, joka sallii kaikki päivitykset vastaaviin kenttiin.
  • Lisää uusi, joka sallii kentän lisäämisen, jos alkuperäisessä tietueessa ei ole kyseistä kenttää.
  • Lisää ja liitä, joka sallii kentän liittämisen, mutta ei poistamista tai korvaamista.
  • Suojaa poistamiselta, joka sallii kaikki päivitystoiminnot paitsi poiston

24.3 Mukautetut säännöt

Lisätty: Sääntö toteutetaan uusille tuotavan tietueen kentille, jos alkuperäisessä tietueessa ei ole kyseistä kenttää. Jos valittuna on Lisää, lisätään kenttä, jos Ohita, kentän sisältö heitetään menemään.

Liitetty: Jos kummassakin tietueessa on sama kenttä samalla sisällöllä, Liitetty-sääntö toteutetaan tulevalle tietueelle, mutta ei alkuperäiselle. Jos valittuna on Lisätty, lisätään ne alkuperäiseen tietueeseen, jos Ohita, kentän sisältö heitetään menemään.

Poistettu (removed): Jos kummassakin tietueessa on sama kenttä, Poistettu (removed) -sääntö toteutetaan alkuperäiselle tietueelle. Jos valittuna on Poistettu, kentän sisältö poistetaan, jos Ohita, kentän sisältö pidetään.

Poistettu (deleted): Jos alkuperäisessä tietueessa on kenttiä, joita tulevassa ei ole, Poistettu (deleted) -sääntö toteutetaan tulevalle tietueelle. Jos valittuna on Poistettu, kenttä poistetaan alkuperäisestä tietueesta, jos Ohita, kentän sisältö säilytetään.

25. OAI-joukkojen asetukset

26. Nidehakukentät

27. Haun rajaukset

28. Hakukoneen asetukset (Elasticsearch)

29. Rahayksiköt ja vaihtokurssit

30. Budjetit

31. Tilit

32. EDI-tilit

33. Kirjasto-EANit

34. Tunnistustietojen tarjoajat

35. Z39.50/SRU-palvelimet

36. SMTP-palvelimet

37. Tarkoititko?

38. Taulujen asetukset

39. Äänihälytykset

40. Jaa käyttötilastojasi

41. Muut kentät

42. Pikanäppäimet

Päivitetty: