9. Kuittitulostuksen asetukset

Koha-Suomi tukee Firefox ESR-versiota.

9.1. Firefoxin versio 78+

Avaa selaimen valikko oikeasta yläkulmasta ja valitse sieltä Tulosta.

Mene sivun asetuksiin.
Muoto ja valinnat -välilehdeltä valitse “Sovita sivun leveyteen”.

Marginaalit ja ylä-/alatunnisteet -välilehdellä muuta kaikki marginaalit 0:ksi ja kaikkiin ylä- ja alatunnisteisiin valitse –tyhjä–. Tämä asetus käyttää kaiken tilan kuitin tulostukseen.

Klikkaa lopuksi OK.


9.1.2 Oletustulostin Firefoxiin

Aseta oletustulostin Firefoxiin, niin et joudu joka kerta erikseen valitsemaan tulostinta Tulosta-valikosta.

Mene vasemmasta yläkulmasta Tulosta-valikkoon.

Valitse valikosta käytössä oleva kuittitulostimesi ja klikkaa Ominaisuudet tai Määritykset -painiketta, riippuen tulostusikkunan ulkonäöstä.

Käy tarkistamassa Asettelu-välilehdeltä, että Paperikoko- ja Tulostuspaperi -asetukset ovat oikein. Toiminnot riippuvat kuittitulostimen valinnoista.

Tallenna asetukset valitsemalla OK.

Tulosta lopuksi ensimmäinen sivu valitulle tulostimelle painamalla OK.


9.1.3 Selaimen määrittely tulostamaan automaattisesti

Mene Firefoxiin. Kirjoita Firefoxin osoiteriville about:config. Saat varoituksen vaarallisesta sivusta, klikkaa “Otan riskin!”.

Kirjoita hakukenttään print.always. Jos ominaisuus print.always_print_silent löytyy, muuta sen arvoksi true (=kyllä) klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella arvoa false. Valitse valikosta Vaihda tila.

Jos print.always_print_silent -ominaisuutta ei löydy (useimmissa selaimissa sitä ei ole valmiina), lisää tämä ominaisuus:

 • klikkaa hiiren oikeaa painiketta ominaisuusalueella ja valitse Uusi -> Totuusarvo.

 • kirjoita avautuvaan kenttään print.always_print_silent ja klikkaa OK. Valitse totuusarvoksi true. Tämä muuttaa Firefoxin asetuksia siten, että se käyttää aina samoja asetuksia tulostuksessa eikä näytä kyselyä tulostamisesta.

VAROITUS
Näin määritetty print.always_print_silent -asetus estää tulostimen vaihtamisen Firefoxissa eli jos haluat tulostaa muuta kuin kuitteja, käytä tulostamiseen toista selainohjelmaa.

9.1.4 Selaimen päivittyessä

Jos Firefox-selain päivittyy, eikä kuittitulostus toimi oikein, tarkista kuittitulostuksen asetukset. Joskus joutuu myös poistamaan yllä kuvatun print.always_print_silent-määrityksen ja tekemään sen uudelleen.


9.1.5 Ponnahdusikkunat

Jos kuitin tulostusvaiheessa tulee ilmoitus, ettei ponnahdusikkunat ole sallittuja, käy lisäämässä selaimen Tietosuoja ja turvallisuus -asetuksissa kohtaan “Estä ponnahdusikkunat” poikkeus kimppasi/kirjastosi Koha-sivustolle.

Esimmerkissä OUTI-kimpan poikkeus:

9.2 Firefoxin versio 90+

Firefoxin 90+ -versioissa kuittitulostukset eivät välttämättä toimi tai ne toimivat vain sen istunnon ajan, kun tulostusasetukset ovat määritelty. Jos Kohaa käytetään Firefoxin uusimilla selainversioilla, alla esimerkkiasetukset, joilla tulostus voidaan saada toimimaan ainakin osittain.

Avaa selaimen Valikko-menu ja valitse “Tulosta…”.

Avautuvan sivun asetukset:

 • Kohde: valitse alaspudotusvalikosta käyttämäsi kuittitulostin.
 • Kopioita: 1
 • Suunta: Pysty
 • Sivut: Kaikki
 • Väritila: Mustavalkoinen

Klikkaa tämän jälkeen “Enemmän asetuksia”.

 • Paperin koko: valitse sopiva vaihtoehto. Yleisin koko on 80x297 mm.
 • Koko: Sovita sivun leveyteen
 • Sivuja per arkki: 1
 • Reunukset: Ei reunuksia
 • Ota pois valinnat: “Tulosta ylä- ja alatunnisteet” ja “Tulosta taustat”.

Kun asetukset ovat kunnossa, tulosta kuittitulostimella yksi testitulostus. Riippuen millä sivulla olet, tämä kuitti voi vielä näyttää oudolta. Testitulostuksen jälkeen, määritä selain tulostamaan automaattisesti kohdan 9.1.3 mukaisesti.

Päivitetty: