9. Kuittitulostuksen asetukset

Koha-Suomi tukee Firefox ESR-versiota.

9.1. Firefoxin versio 78+esr

Avaa selaimen valikko oikeasta yläkulmasta ja valitse sieltä Tulosta.

Mene sivun asetuksiin.
Muoto ja valinnat -välilehdeltä valitse “Sovita sivun leveyteen”.

Marginaalit ja ylä-/alatunnisteet -välilehdellä muuta kaikki marginaalit 0:ksi ja kaikkiin ylä- ja alatunnisteisiin valitse –tyhjä–. Tämä asetus käyttää kaiken tilan kuitin tulostukseen.

Klikkaa lopuksi OK.


9.1.2 Oletustulostimen määrittely

Aseta oletustulostin Firefoxiin, niin et joudu joka kerta erikseen valitsemaan tulostinta Tulosta-valikosta.

Mene vasemmasta yläkulmasta Tulosta-valikkoon.

Valitse valikosta käytössä oleva kuittitulostimesi ja klikkaa Ominaisuudet tai Määritykset -painiketta, riippuen tulostusikkunan ulkonäöstä.

Käy tarkistamassa Asettelu-välilehdeltä, että Paperikoko- ja Tulostuspaperi -asetukset ovat oikein. Kuitin koko voi olla esimerkiksi 80 x 297 mm, 72 x kuitti tms. Toiminnot riippuvat kuittitulostimen valinnoista.

Tallenna asetukset valitsemalla OK.

Tulosta lopuksi ensimmäinen sivu valitulle tulostimelle painamalla OK.


9.2 Firefoxin versiot 90+esr ja 100+esr

Huom! Firefoxin 90+ -versioissa kuittitulostukset eivät välttämättä toimi tai ne toimivat vain sen istunnon ajan, kun tulostusasetukset ovat määritelty. 100+ -selainversioita kirjastoilla on käytössä ja ne ovat toimineet ongelmitta.

Avaa selaimen Valikko-menu ja valitse “Tulosta…”.

Avautuvan sivun tulostinasetukset:

 • Kohde: valitse alaspudotusvalikosta käyttämäsi kuittitulostin.
 • Kopioita: 1
 • Suunta: Pysty
 • Sivut: Kaikki
 • Väritila: Mustavalkoinen

Klikkaa tämän jälkeen “Enemmän asetuksia”.

 • Paperin koko: valitse sopiva vaihtoehto. Yleisin koko on 80x297 mm.
 • Koko: Sovita sivun leveyteen
 • Sivuja per arkki: 1
 • Reunukset: Ei reunuksia
 • Ota pois valinnat: “Tulosta ylä- ja alatunnisteet” ja “Tulosta taustat”.

Kun asetukset ovat kunnossa, tulosta kuittitulostimella yksi testitulostus. Riippuen millä sivulla olet, tämä kuitti voi vielä näyttää oudolta. Testitulostuksen jälkeen, määritä selain tulostamaan automaattisesti kohdan 9.1.3 mukaisesti.

9.2.1 Firefoxin versio 115+esr

 • Tulostimen ajureista riippuen, tulostinasetuksiin kohtaan Reunukset valitaan “Oma (mm)” tai “Mukautettu (tuumina)”.
 • Reunukset laitetaan muuten nollaksi, mutta vasen reunus laitetaan arvoon 0,05, jos arvo annetaan tuumina. Jos arvo annetaan millimetreinä, oikea arvo on 1,2.
 • Kuittitulostimissa voi olla hieman eroja, joten jos annetut arvot eivät riitä, voi kokeilla hiukan suurentaa tai pienentää lukuja.

9.3 Selaimen määrittely tulostamaan kuitit automaattisesti

Mene Firefoxiin. Kirjoita Firefoxin osoiteriville about:config. Saat varoituksen vaarallisesta sivusta, klikkaa “Otan riskin!”.

Kirjoita hakukenttään print.always. Jos ominaisuus print.always_print_silent löytyy, muuta sen arvoksi true (=kyllä) klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella arvoa false. Valitse valikosta Vaihda tila.

Jos print.always_print_silent -ominaisuutta ei löydy (useimmissa selaimissa sitä ei ole valmiina), lisää tämä ominaisuus:

 • klikkaa hiiren oikeaa painiketta ominaisuusalueella ja valitse Uusi -> Totuusarvo.

 • kirjoita avautuvaan kenttään print.always_print_silent ja klikkaa OK. Valitse totuusarvoksi true. Tämä muuttaa Firefoxin asetuksia siten, että se käyttää aina samoja asetuksia tulostuksessa eikä näytä kyselyä tulostamisesta.

VAROITUS
Näin määritetty print.always_print_silent -asetus estää tulostimen vaihtamisen Firefoxissa eli jos haluat tulostaa muuta kuin kuitteja, käytä tulostamiseen toista selainohjelmaa.

9.4 Selaimen päivittyessä

Jos Firefox-selain päivittyy, eikä kuittitulostus toimi, tarkista kuittitulostuksen asetukset. Vaihda yllä kuvatun print.always_print_silent-määrityksen asetus true -> false, niin pääset asetuksiin. Kun asetukset on muutettu toimiviksi, vaihda asetus takaisin false -> true.


9.5 Ponnahdusikkunat

Jos kuitin tulostusvaiheessa tulee ilmoitus, ettei ponnahdusikkunat ole sallittuja, käy lisäämässä selaimen Tietosuoja ja turvallisuus -asetuksissa kohtaan “Estä ponnahdusikkunat” poikkeukset kimppasi/kirjastosi Koha-sivustolle.

Esimmerkissä OUTI-kimpan poikkeus:

Päivitetty: